Sprijiniri

Generalități

Spijinirile sunt un sistem creat pentru a răspunde nevoilor diferite din șantiere:
• Siguranța - sistemul îndeplinește reglementările privind accidentarea din timpul lucrărilor de excavare
• Practicabilitate - stadiile implementării sunt realizate doar cu un excavator și doi muncitori
• Productivitate - acest tip de sistem, în comparație cu cofrajele tradiționale din lemn, este mai avantajos atât în termeni de timp (asamblare și dezasamblare), cât și de utilizare.

Prin urmare, cu doar câteva accesorii, un sistem care este potrivit diferitelor nevoi din șantier poate fi creat, asigurând siguranța, productivitatea și flexibilitatea.
Sprijinirile pentru maluri sunt utile nu doar pentru siguranța excavării, ci și pentru stabilitatea zonei din împrejur, unde pot fi clădiri, străzi sau căi ferate.
Lățimea sprijinirii este determinată de dimensiunea conductei care trebuie introdusă și de spațiul lateral care trebuie lăsat pentru umplutura și compactarea ulterioară.
Pe de cealaltă parte, lungimea tubulaturii determină lungimea sprijinirii.
Susținerile sunt un sistem realizat din panouri metalice conectate prin distanțieri telescopici.

Există două tipuri de sisteme de susțineri:
• Sistem tip box
• Sistem cu panouri culisante

Seria ușoară, fără auto-avansare, este recomandată pentru teren consistent, fără clădiri înconjurătoare, departe de drumuri aglomerate și cu tasarea pământului limitată.

Box-ul preasamblat este așezată în excavație. Este ridicată utilizând cele 4 lanțuri atașate inelelor disponibile pentru ridicare. Lungimea lanțurilor este egală cu lungimea panourilor. La acest punct, muncitorii își pot efectua lucrarea pe fundul excavației fără griji.

Dacă excavația este mai adâncă, pot fi montate panouri de extensie. Scutul de extensie este pre-asamblat în afara șanțului. Prin adăugarea panourilor de prelungire la cele de bază, poate fi mărită adâncimea maximă sprijinită. În funcție de tipul de panou, se poate ajunge până la adâncimi de 6 m.
Lățimea este reglată prin intermediul șpraițurilor extensibile. Panourile sunt extrase în ordinea inversă a instalării.

În cazul în care pământul este fărâmicios, nisipos sau există lucrări preliminare, sunt utilizate susținerile cu auto-avansare: este realizată o săpătură prealabilă de 1.25 m și box-ul preasamblat este coborât în excavație. În timpul acestei etape, muncitorii nu trebuie să fie în șanț.
Cupa excavatorului este utilizată să se apese alternativ pe panourile de pe ambele părți ale sistemului. Această operațiune este repetată până când este atins fundul excavației.

Pentru toate operațiunile de excavare, pentru așezarea armăturii, îndepărtarea și mutarea lor, utilizarea utilajelor pe șenilă și nu cu roți este recomandată pentru a elimina orice problemă operațională de pe șantier și răsturnarea utilajelor pe roți din cauza instabilității solului. Utilizați utilaje aprobate pentru operare și mutare.

DESCARCĂ FIȘE